02 Jun
02Jun

Het geheim

Tijdens de voorbereidingen van een verjaardags-ontbijt-feestje voor mijn liefste heb ik de grootste lading hummus ooit gemaakt. En tegelijkertijd werd het mijn streven om het ook de allerlékkerste te maken. Ik typte letterlijk in de zoekmachine: "Beste hummus ooit" en kreeg een hit! Vandaag de dag niet zo gek, maar 7 jaar geleden was het zoeken naar een naald in de hooiberg ;)

Het grote geheim dat het recept vermelde zat 'm in het bereiden van de kikkererwten. Niks moeilijks, maar ik kan je verzekeren dat je er wel eventjes mee bezig bent. Want de grote truc was....

De lekkerste hummus | recept

...het ontvellen van de kikkererwten. En ja, inderdaad, ALLE kikkererwten. Een tijdrovend klusje, vooral als je er niet op voorbereid bent, maar ik beloof je; het is de moeite waard! Zie het als een meditatief momentje vanuit je luie stoel of samen met je liefje in de keuken. Je krijgt er de meest zijdezachte en met liefde doordrenkte hummus voor terug.

Opkikkertje

Je hummus valt of staat met een aantal dingen. Het ontvellen is één ding, maar wil je nog meer uit je geprakte kikkererwten halen? Probeer dan eens deze tips:

  • Gebruik gedroogde kikkererwten (nachtje weken) i.p.v. de variant uit blik. Je kan altijd de volgende stelregel aanhouden: hoe dichter bij de natuur, hoe verser, hoe smaakvoller
  • Toch kikkererwten uit pot? Ontvel dan eerst en kook ze dan nog 15 minuten zodat ze nog zachter worden
  • Blend de kikkererwten als ze nog warm zijn. Hierdoor voorkom je dat je stukjes in je dip krijgt
  • Bewaar het kookvocht van de kikkererwten en gebruik dit wanneer je de hummus wil verdunnen
  • Doe een paar ijsblokjes in de keukenmachine wanneer je de kikkererwten gaat pureren. Door de koudeschok wordt ie lekker luchtig!
  • Voeg GEEN olijfolie toe maar wel een... avocado! Olijfolie verstoord de blend tussen de erwten en tahin. Avocado doet dit niet, maar brengt wel de romigheid met zich mee
  • Kies de beste lichgekleurde tahin die je kan vinden, bijvoorbeeld deze van Horizon
  • Maak het ontvellen makkelijker door de peulvruchten in een bak warm water te doen en de kikkererwten tussen je handen te wrijven. De erwten zakken naar de bodem en de vliesjes gaan drijven!


Recept: De lekkerste hummus ooit

Wat heb je nodig?

Voor ca. 6 pers.

  • 200 gr gedroogde kikkererwten
  • 1/2 tl zuiveringszout (baking soda)
  • 100g tahin zonder zout
  • 1 avocado
  • 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 snuf komijnpoeder
  • 1 snuf Keltisch zeezout
  • 2 ijsblokjes

Hoe maak je het?

Gebruik je gedroogde kikkererwten laat ze dan een nachtje weken in (gefilterd) water. Laat uitlekken en kook ze vervolgens met het zuiveringszout zachtjes, maar botergaar in zo'n 30 tot 50 minuten. Haal loskomende vliesjes alvast weg met een schuimspaan.

Giet vervolgens af terwijl je het kookvocht opvangt en ga aan de slag met het ontvellen. Zit dat klusje er op? Dan doe je de warme kikkererwten in de keukenmachine met alle overige ingrediënten en 2 eetlepels kookvocht. Kijk waar je uitkomt en voeg naar smaak en structuur een beetje toe van hetgeen dat nodig voelt.

Wil je er helemaal een feestje van maken? Spreid de hummus dan uit op een schaal, maak een holte in het midden en giet er een flinke scheut goede olijfolie overheen. Verder kan je 'm toppen met wat jij wil! Denk aan verse kruiden, pijnboompitten, geroosterde noten... je kan het zo gek niet bedenken.

Bewaren? Denk af met een theedoek of doe het in een glazen potje met deksel en bewaar in de koelkast. Max. 2 dagen houdbaar in dat geval.



Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.